Loading Events

« Sve projekcije

  • This event has passed.

Skafander i leptir

12. listopada 2021. u 20:00 do 21:58

 

U sklopu programa ‘Rendez-vous au cinéma’ u Kinu ‘Pobjeda’ Metković u utorak, 12. listopada s početkom u 20 sati održat će se projekcija filma ‘Skafander i leptir’ – biografska drama o uspješnom i karizmatičnom glavnom uredniku francuskog magazina ‘Elle’.

Sredovječni Jean-Dominique Bauby zvan Jean-Do glavni je  urednik glasovitog francuskog magazina ‘Elle’, čovjek koji živi punim plućima. On je bogataš kojem će iznenadni moždani udar naglo i u potpunosti promijeniti život te ga vezati za krevet bez mogućnosti govora i pokretanja bilo kojeg mišića. Unatoč prilično optimistične početne prognoze jednog neurologa, teška nova situacija gotovo potpune paralize za Baubyja će predstavljati svojevrsno „ronilačko zvono“, ono u kojem može misliti ali ne i govoriti, iako će mu se činiti da govori, ali ga drugi ne čuju. Dok mu logoped i fizioterapeut budu pokušavali pomoći da bude što funkcionalniji, Bauby će razviti sustav komunikacije s njima trepćući lijevim okom. No, ostat će mu i praktički bezgranična mašta i njegova sjećanja. Zahvaljujući netaknutom umu prekaljenog novinskog urednika Bauby će, uz pomoć koda koji predstavlja slova abecede, ostvariti ne samo vezu sa svijetom oko sebe, nego i početi pisati memoare.

Film je osvojio nekoliko nagrada na Canneskom filmskom festivalu, Zlatne globuse, nagrade César, i BAFTA, a bio je nominiran i za četiri Oscara.

Ulaz je slobodan!

 

Details

Date:
12. listopada 2021.
Time:
20:00 do 21:58
Event Categories:
,
Event Tags:

Ostalo

Izvorno ime
Le scaphandre et le papillon
Redatelj
Julian Schnabel
Uloge
Mathieu Amalric (Jean-Do), Emmanuelle Seigner (Céline), Marie-Josée Croze (Henriette Roi), Anne Consigny (Claude), Patrick Chesnais (doktor Lepage), Max von Sydow (Papinou)
Trajanje filma
112
Top